Consulate generale ale Romaniei din strainatate

Poate ca o calatorie cu avionul este mai rapida fata de una cu autoturismul, dar este mai periculoasa si nici nu te bucuri de frumusetile naturii asa cum o faci atunci cand treci la cativa pasi de ele. Cu masina inchiriata, oricand vrei, poti sa iei o pauza, cobori din masina si admiri peisajul sau iei o pauza de masa. Sunt mai multe motive pentru care oamenii calatoresc in tari straine: in vacanta ca turisti, in interes de serviciu, pentru a-si intalni jumatatea si a se casatori. Indiferent de motiv, ar trebui sa stii locatia consulatelor generale ale Romaniei, in orice alta tara: in cazul in care vrei ajutor juridic, ai nevoie de o stampila sau apostila, ori pur si simplu ti s-au incalcat drepturile si cauti un sfat, este bine sa stii in avans datele lor de contact. Vezi lista de mai jos:

Daca ai nevoie de un document provizoriu de calatorie, atunci cand esti in strainatate, ar trebui sa te adresezi unui functionar consular al Romaniei; aceasta informatie este utila daca iti pierzi pasaportul sau calatoresti timp indelungat si iti expira documentele de identitate. Tot in cadrul unui consulat ti se ofera ajutor si pentru obtinerea actelor de stare civila, precum certificat de nastere, certificat de deces, certificat de casatorie.

In interes de serviciu, odata ce ai ajuns la destinatie in tara straina, realizezi ca iti lipseste un act. Tot la consulat ceri ajutorul pentru legalizarea actelor - iti ofera servicii notariale, inclusiv pentru a obtine acte extrajudiciare sau judiciare. Mai sunt si cazuri extreme, cand inainte sa realizezi ce se intampla te trezesti arestat sau in pericol din cauza unor calamitati naturale: daca ai la indemana datele de contact ale consulatului, contacteaza cu incredere, te vor ajuta si vor lua legatura cu familia ta.

Totusi, din pacate, nici macar consulatele nu pot face minuni: nu vei reusi sa intri in tara respectiva daca nu ai actele necesare; de asemenea, nu vei gasi nici ghiseu pentru plata vreunei facturi sau pentru a-ti rezerva o camera la hotel. La consulate poti cere ajutorul si ei te vor pune in legatura cu personalul autorizat sa te ajute: avocati, doctori, traducatori, etc. La un centru consular poti cere doar ajutor in apararea drepturilor tale, nu vei obtine tratament preferential pentru anumite locuri de munca, tratamente, scoateri din arest, etc.